Zwangerschap is een veel besproken onderwerp, zowel bij een zwangerschapswens, het moment van zwanger zijn en na de bevalling. Op al deze momenten is de combinatie met osteopathie niet vaak gehoord, maar osteopathie kan wel van grote waarde zijn. Wetenschappelijk is er ook steeds meer terug te vinden over de grote winst die osteopathie kan leveren bij deze groep vrouwen.
Bij een zwangerschapswens is er vaak een behoefte om iets te kunnen doen om deze wens sneller in vervulling te laten gaan. Osteopathie helpt het lichaam om een betere mobiliteit en doorbloeding te verkrijgen. Er zijn velen technieken die gericht zijn op het kleine bekken, maar daarnaast zijn er velen andere systemen in het lichaam die belangrijk zijn voor een optimale mobiliteit en hormoon huishouding. Osteopathie helpt al deze systemen samen optimaal te functioneren en bewegen. Ook help ik als osteopaat het lichaam zich goed voor te bereiden op een zwangerschap.
Binnen de zwangerschapswens is de man vaak een ondergeschoven factor. Echter, ook de mobiliteit van de man heeft grote invloed op de fertiliteit mogelijkheden van een koppel. De doorbloeding, aanmaak van sperma en de kwaliteit van het spermavocht kan positief beïnvloed worden met osteopathie.
Zwangerschap gaat gepaard met een zeer grote verandering in een relatief korte tijd. Het lichaam moet zich dan snel aanpassen, wat soms niet helemaal vlekkeloos gaat. Het hormoon systeem zorgt voor een verweking van de gewrichten wat bekken klachten en rugklachten met zich mee kan brengen, de organen worden gedwongen verdrukt, de spieren moeten extra hard werken en de banden veranderen van richting door de groei van de buik. Spanningen en blokkades kunnen het functioneren en aanpassen van het lichaam in de weg staan waardoor een diversiteit aan klachten kan ontstaan. Denk hierbij aan rug klachten, bekkeninstabiliteit, bekkenbodem klachten, scheef groei van de buik, oprispingen, misselijkheid, obstipatie, zenuwuitstraling naar bekken en benen.
De eerste 12 weken van een zwangerschap wordt er niet behandeld.
Na de bevalling, post-partum, kunnen er klachten ontstaan als gevolg van de bevalling zelf, maar ook door het weer terug aanpassen naar de normale situatie. In principe heeft een lichaam een aantal maanden nodig om weer geheel te herstelling. In het geval van spanningen, blokkades en dysfuncties kan dit gehele herstel soms niet goed verlopen. Als osteopaat kan ik het lichaam helpen door het mobiliseren van deze dysfuncties. Denk hierbij aan rest klachten van het bekken of de bekkenbodem, of littekens agv een keizersnede.
Ook klachten rond de borsten agv borstvoeding, ontstekingen, mastitis of littekens na een borstoperatie of mastectomie kunnen behandeld worden. Dit kan zelfs de borstvoeding ten goede komen wanneer deze onbegrepen achterblijft.
Tenslotte kunnen er klachten ontstaan door vormen van anticonceptie zoals de pil, spiraal of Essure coils.
Als Osteopaat heb ik mij extra toegelegd op het volgen van nascholingen in het gebied van het bekken, bekkenklachten, zwangerschap en vrouwen klachten. Door mijn eigen weg naar het zwanger worden, 2 zwangerschappen en 2 bevallingen ben ik geïntrigeerd door het aanpassingsvermogen van het lichaam en de eisen die een zwangerschap aan een lichaam stelt.
Een Osteopathische diagnose is niet te vergelijken met een reguliere diagnose. Bij twijfel over de ernst van uw klacht(en), wordt geadviseerd contact op te nemen met uw (huis)arts. Een doorverwijzing van de huisarts is niet nodig.